top of page

Ο Λ Ι Σ Τ Ι Κ Ε Σ  Θ Ε Ρ Α Π Ε Ι Ε Σ

Αυτή η ατμόσφαιρα φροντίδας, ενθαρρύνει τα παιδιά να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν, ενώ αναπτύσσουν όχι μόνο την δύναμη, το συντονισμό, την ευελιξία και την ισορροπία, αλλά και την ευαισθητοποίηση του σώματος καθώς και την καλύτερη εστίαση, συγκέντρωση, και αυτοπεποίθηση. Στην πραγματικότητα, σε μελέτη του 2003 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπιστώθηκε ότι στα παιδιά ενός σχολείου του Λος Άντζελες που είχαν τακτικά μαθήματα Yoga, σημειώθηκε σημαντική αύξηση της αυτοεκτίμησης τους, καθώς και της υγεία και ευεξίας τους στις μαθησιακές τους επιδόσεις, και παράλληλα μειώθηκαν τα προβλήματα πειθαρχίας. Επίσης οι μαθητές αισθάνθηκαν περισσότερο χαλαροί και απολάμβαναν περισσότερο σεβασμό από τους συνομηλίκους τους.Στη Yoga για παιδιά υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ αυθορμητισμού και δομημένης συμπεριφοράς, έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν να ακούν το ένα το άλλο, καθώς και να εκφράζονται με δημιουργικότητα. Πιστεύεται ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν διασκεδάζουν. Έτσι το μάθημα Yoga για παιδιά εμπεριέχει ιστορία, τραγούδι, παιχνίδια, και στάσεις, επιτρέποντας στα παιδιά να μάθουν σε ένα πολύ αισθητηριακό περιβάλλον, στο οποίο διερευνούν κινητικά, οπτικά, και ακουστικά, την διαπροσωπική και ενδοπροσωπική μάθηση. Αυτό κάνει τα μαθήματα της Yoga για παιδιά, πολύ πιο ενεργητικά από ότι στη Yoga για  ενήλικες, και πολύ περισσότερο διασκεδαστικά.

Στα μαθήματα Yoga, τα παιδιά ενθαρρύνονται επίσης να σέβονται και να δίνουν προσοχή στο σώμα τους φροντίζοντας μέσα σε κάθε στάση να αισθάνονται καλά, και επίσης να μπαίνουν και να βγαίνουν από αυτές  όταν αισθάνονται έτοιμα (κάτι που οι περισσότεροι ενήλικες δυσκολεύονται!). Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και τα σώματά τους αλλάζουν γρήγορα, αυτό γίνεται μια σημαντική δεξιότητα.Εκτός από τα τεράστια σωματικά και ψυχικά οφέλη, ένα ακόμη ιδανικό στην εξάσκηση της Yoga για παιδιά είναι ο σεβασμός και η τιμή: για τους εαυτούς μας, για τους άλλους, και για το περιβάλλον μας. Σε μια τάξη Yoga τα παιδιά οδηγούνται συχνά σε φανταστικά ταξίδια  σε όλο τον κόσμο, μαθαίνουν για πολλούς πολιτισμούς και γεωγραφία μέσα από αυτό. Επίσης επειδή πολλές από τις στάσεις προέρχονται από ζώα, τα παιδιά μαθαίνουν  για ενέργειες ή  διάφορες συνήθειες τους, κάποια απειλούμενα είδη, και συχνά μοιράζονται τις γνώσεις τους από ένα αγαπημένο τους ζώο.

Τα παιδιά έχουν μια έμφυτη συγγένεια με τον φυσικό κόσμο, και ιδίως τα ζώα. Καταλαβαίνουν και μάθουν τη φροντίδα της γης και τους κατοίκους της, τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.Η Yoga για παιδιά λοιπόν είναι μια ολιστική πρακτική, με μία  εσωτερική, καθώς και μια εξωτερική εστίαση. Το πιο σημαντικό όμως χαρακτηριστικό της είναι το παιχνίδι και η διασκέδαση.​

 

Yoga για παιδιά

Η Yoga είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να αναπτύξουν τα παιδιά σημαντικές δεξιότητες σε ένα υποστηρικτικό, μη-ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ακόμη και σε νεαρή ηλικία τα παιδιά αισθάνονται συχνά πίεση στο σχολείο, κοινωνικά, εκπαιδευτικά, καθώς και από τον πιεστικά οργανωμένο ανταγωνιστικό αθλητισμό. Είναι λοιπόν εύκολο για τα κορίτσια και τα αγόρια να αναπτύξουν  υπερβολική αυτοκριτική, και να χάσουν την  εμπιστοσύνη στον εαυτό τους καθώς μεγαλώνουν και αλλάζουν. Η Yoga  είναι μια θαυμάσια θεραπεία για αυτό! Δεν υπάρχει κριτική μέσα στο μάθημα  για το πώς ένα παιδί κάνει μια στάση ή πως παίζει ένα παιχνίδι. Το να κάνει μια στάση “τέλεια” δεν είναι ο σκοπός της Yoga, η οποία καλλιεργεί την εσωτερική δύναμη ενός παιδιού και την αποδοχή του εαυτού του.


 

bottom of page