top of page

Ο Λ Ι Σ Τ Ι Κ Ε Σ  Θ Ε Ρ Α Π Ε Ι Ε Σ

Η HathaYoga θεωρείται το πιο γοργά αναπτυσσόμενο κίνημα υγείας σήμερα παρ΄όλη την αρχαιότητά της. Είναι είναι ένας τρόπος ζωής, ένα σύστημα αναφοράς που φαίνεται ότι ταιριάζει με τη Δύση του σήμερα. Θεωρείται το τέλειο αγχολυτικό, ενώ οι θεραπευτικές της ιδιότητες ξαφνιάζουν διαρκώς. Σύγχρονες μελέτες  δείχνουν ότι βοηθάει, εκτός από την καταπολέμηση του στρες και όλων των ψυχολογικών προβλημάτων, στην ενίσχυση του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος, του μυοσκελετικού, της δύναμης, της αντοχής και της ανοσίας, στην εξισορρόπηση του ενδοκρινολογικού συστήματος, στην εξομάλυνση της όρεξης και της πέψης, της αϋπνίας, της συγκέντρωσης και σε πολλά ακόμη. Η Yoga ενσωματώνοντας τη σοφία αιώνων, φαίνεται να εξελίσσεται μαζί με τον άνθρωπο  και τις κοινωνίες που δημιουργεί και σήμερα δείχνει πιο σύγχρονη και πιο αναγκαία από ποτέ.Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξασκούνται στη Yoga, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, ή θρησκείας,  και κάνουν Yoga για να νιώσουν ελευθερία, χαρά και αγάπη. Σημαντικό στοιχείο στην εξάσκηση της Yoga είναι ότι απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε φυσικής κατάστασης. Και τους ευνοεί όλους, όπως ηλικιωμένους,  εγκύους και  παιδιά.Στην εξάσκηση της Yoga δεν υπάρχουν διακρίσεις και πρωτεία. Όλοι κάνουν αυτό που τους υπαγορεύει το πνεύμα και τους επιτρέπει το σώμα τους και όλα είναι σωστά. Μέσα από τη Yoga μαθαίνoυμε να μην ασκoύμε κριτική στους άλλους αλλά ούτε και στον εαυτό μας, μαθαίνουμε να μην είμαστε ανταγωνιστικοί και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του εαυτού μας. Μαθαίνουμε επίσης ότι όλες οι μέρες δεν είναι οι ίδιες και ότι κάθε μέρα το σώμα ή το μυαλό μας μπορεί να μας οδηγήσουν σε ένα άλλο επίπεδο. Μπορεί μια μέρα να μην εκτελούμε τέλεια τις asanas, αλλά κι αυτό να είναι εντάξει. Μπορεί μία μέρα να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, αλλά δεν θα μας δώσει κανείς κανένα βραβείο, είμαστε πάντα τόσο καλοί όσο επιθυμούμε κι αυτό είναι εντάξει.Η συστηματική άσκησή στη Yoga προσφέρει  μυϊκή ευλυγισία και δύναμη, αλλά επίσης αναπτύσσει την ικανότητα της συγκέντρωσης, ηρεμίας και συναισθηματικής ευεξίας. Μας βοηθάει να δούμε τον κόσμο από μία άλλη οπτική γωνία, μας υπενθυμίζει την αρχή της μη βίας (ahimsa) και πως μπορούμε να την υιοθετήσουμε και να την εφαρμόσουμε στη ζωή μας.


Επίσης έχει θεραπευτικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ασθένειες που είναι τόσο συχνές σήμερα όπως υψηλή πίεση, αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτης, πεπτικά προβλήματα, ημικρανίες, κατάθλιψη αλλά και μυοσκελετικά προβλήματα (κύφωση, σκολίωση, αυχενικό σύνδρομο, προβλήματα μέσης , αρθρίτιδες, και τραυματισμούς) . Παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες. Με λίγα λόγια, η Hatha Yoga είναι μια επιστήμη του σώματος και του πνεύματος. Βλέποντας κανείς τις τεχνικές, τις ασκήσεις και τους στόχους της λίγο πιο βαθιά, μπορεί να παρατηρήσει ένα σύστημα εσωτερικής εξερεύνησης, αυτοθεραπείας και προσωπικής ανάπτυξης.Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στη Yoga προκειμένου να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα όπως στρες , κατάθλιψη, πόνος στη μέση ,αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα πεπτικού ή νευρικού συστήματος κλπ.Πολλοί από αυτούς μένουν πιστοί στη Yoga και μετά την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος ,επειδή διαπιστώνουν όχι μόνο γενικότερη βελτίωση της υγείας τους, αλλά και ριζική αλλαγή της γενικής διάθεσης και στάσης απέναντι στον κόσμο και στα πράγματα. Κάποιοι μάλιστα, μέσα από την πρακτική στη Yoga ανακαλύπτουν ένα νέο νόημα στη ζωή τους.Μέσα από την πρακτική στη Yoga εναρμονίζεται το σώμα και ο νους και αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να το βιώσει κανείς στην καθημερινότητά του. Όταν είμαστε χαλαροί κατέχουμε δυναμική ενέργεια που δεν παρεκκλίνει. Έτσι δεν εμφανίζεται κανένα από τα γνωστά συμπτώματα του άγχους – ημικρανία, κούραση, υπερδιέγερση.Ταυτόχρονα, μέσα από την άσκηση στη Yoga , ο άνθρωπος αποκτά επίσης υγεία, ευτυχία, ηρεμία και γνώση, ως αποτελέσματα της προόδου. Αυτό συμβαίνει επειδή η Yoga είναι μια μέθοδος εσωτερικής εξερεύνησης, η οποία αναγνωρίζει την αλληλεξάρτηση του σώματος με το νου, και επιφέρει αρμονία σε όλες τις ανθρώπινες υποστάσεις, στη σωματική, τη διανοητική, τη συναισθηματική, και την πνευματική.Μερικά από τα οφέλη που μπορεί να βιώσετε με τη συχνή και τακτική πρακτική Yoga είναι

 

 • Μείωση του άγχους

 • Βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης

 • Καταπολέμηση της κατάθλιψης

 • Βελτίωση της διάθεσης

 • Εύκολος και πιο ξεκούραστος ύπνος

 • Περισσότερη αντοχή και μυϊκή δύναμη

 • Αύξηση μυοσκελετικής ευλυγισίας και του εύρους κινήσεων των αρθρώσεων

 • Βελτιωμένη στάση του σώματος και της σπονδυλικής στήλης

 • Αύξηση της ζωτικής ενέργειας (prana)

 • Μείωση η απαλλαγή από διάφορους σωματικούς πόνους, όπως της μέσης του αυχένα,των καρπών κλπ.

 • Εξισορρόπηση ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου

 • Βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς

 • Μείωση της αρτηριακής πίεσης

 • Εξισορρόπηση του ορμονικού συστήματος

 • Βελτίωση λειτουργίας αναπνευστικού συστήματος

 • Σταθεροποίηση του νευρικού συστήματος

 • Ενίσχυση του οργανισμού απέναντι σε νευρολογικές και αυτοάνοσες ασθένειες (σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.)

 • Μείωση κατακράτησης τοξινών στο σώμα

 • Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος

 • Γενική αίσθηση χαράς ,ευγνωμοσύνης και ευεξίας"Η Yoga είναι ένα φως που, αν ανάψει, δεν σβήνει ποτέ. Όσο καλύτερη γίνεται η εξάσκηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η φλόγα"
                                                                                Β.Κ.S. Iyengar

 

 

Οφέλη

bottom of page