top of page

Ο Λ Ι Σ Τ Ι Κ Ε Σ  Θ Ε Ρ Α Π Ε Ι Ε Σ

Ατομικά ή ομαδικά



Yoga για ενήλικες

(από 14 χρονών και άνω) - Αρχαρίων



Yoga για ενήλικες

(από 14 χρονών και άνω) - Προχωρημένο



Yoga για οικογένειες

( με παιδιά από 1,5 ετών και άνω)



Yoga για παιδιά

( από 3 έως 14 ετών)



Yoga για εγκύους

Μαθήματα

​Ρούχα: Άνετα και χαλαρά, κατά προτίμηση βαμβακερά, ούτως ώστε να αναπνέει το σώμα. Καλό είναι να αποφεύγονται τα συνθετικά ρούχα.



Παπούτσια: Η γιόγκα γίνεται με γυμνά πόδια, οπότε τα παπούτσια είναι περιττά.



Στρώμα: Το κλασικό στρώμα του γυμναστηρίου δεν είναι κατάλληλο επειδή γλιστράει. Είναι απαραίτητο ένα Yoga mat, δηλαδή ένα στρώμα ειδικό για τη Yoga, το οποίο είναι λεπτό και αντιολισθητικό. Μπορούμε να το βρούμε σε διάφορα χρώματα και υλικά (π.χ. πλαστικό, καουτσούκ). Πρόκειται για ένα σημαντικό αξεσουάρ για την ασφαλής άσκηση της Yoga.

Διάρκεια - πρόγραμμα

Η χρονική διάρκεια ενός μαθήματος είναι μιάμιση ώρα και αποτελείται από τρεις βασικές ενότητες. Αυτές  είναι οι asanas, η pranayama και η yoga nidra.



Κατά την  την διάρκεια του μαθήματος Hatha Yoga χρησιμοποιούνται οι εξής τεχνικές αυτοελέγχου: Σωματικές ασκήσεις & στάσεις (Άσανα) - Αναπνευστικές ασκήσεις (Πραναγυάμα) - Χαλάρωσης (Νίντρα) - Αποστασιοποιημένης αυτοπαρατήρησης (Πρατυαχάρα) - Συγκέντρωσης του νου (Νταράνα) - Διαλογισμού (Ντυάνα) - Κάθαρσης (Κρίγια).



Άσανα “asanas” (σωματικές ασκήσεις)
Συνήθως την άσκηση την ταυτίζουμε με τη γυμναστική, με ιδρώτα, με πολλή και γρήγορη κίνηση, καθώς και με την έντονη προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τα όρια μας με τη βία. Στις στάσεις yoga (asanas) δίνουμε περισσότερη έμφαση στην αρμονία της κίνησης με την αναπνοή και τη συγκέντρωση. Σεβόμαστε τα όρια μας και με τη βοήθεια της αναπνοής και της συγκέντρωσης τα όρια μας διευρύνονται χωρίς τη χρήση βίας, ενεργοποιώντας και αναζωογονώντας τα οκτώ κύρια συστήματα του σώματος ( μυϊκό – σκελετικό – αδενικό – πεπτικό – αγγειακό – αναπνευστικό – νευρικό – καρδιακό).  Όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία, την κατάσταση υγείας ή τις ατομικές ικανότητες, μπορούν να εκτελέσουν και να απολαύσουν άσανα. Παρόλο που είναι σωματικές στη φύση τους, οι άσανα έχουν και διαλογιστικές ιδιότητες όταν εκτελούνται με επίγνωση, και προσφέρουν ένα βαθύ αίσθημα ευεξίας. Εξαλείφουν τα μπλοκαρίσματα, τονώνουν και εναρμονίζουν όλα τα όργανα και τα συστήματα του οργανισμού.



Πραναγιάμα “pranayamas”(ασκήσεις αναπνοών)
Η αναπνοή είναι τόσο προσωπική και μοναδική για τον καθένα όπως και το δακτυλικό αποτύπωμα. Κάθε άνθρωπος αναπνέει με τον καθαρά δικό του διαφορετικό τρόπο. Προσαρμόζεται αυτόματα ανάλογα με τις δραστηριότητες και τη διάθεση μας. Αυτό όμως που έχουμε κοινό, είναι οι τρόποι που περιορίζουμε και κόβουμε την αναπνοή μας. Για παράδειγμα το στρες, το άγχος την κάνει ρηχή, βιαστική, φτωχή, ή την κόβει.  Σύμφωνα με την παράδοση της Yoga η αναπνοή είναι βασικός φορέας της Prana (Πράνα = βιοενέργεια) και οι τεχνικές για την αύξηση και εξισορρόπηση της, ονομάζονται Pranayama (Πραναγιάμα). Πρόκειται για τεχνικές που χρησιμοποιούν την αναπνοή για να αφυπνίσουν, να εξισορροπήσουν και να διευρύνουν τη ζωτική δύναμη στο σώμα και στο νου. Η αναπνοή είναι το όχημα της ζωτικής δύναμη και πηγή της ζωτικότητάς μας, γι αυτό και σε πολλές γλώσσες οι λέξεις αναπνοή και πνεύμα συνδέονται με τον έναν ή άλλο τρόπο. Η πραναγιάμα βοηθά στην διαδικασία επίτευξης χαλάρωσης, συγκέντρωσης και εσωτερικής γαλήνης.

Γιόγκα νίντρα “yoga nidra” (χαλάρωση)
Σταδιακός και συστηματικός τρόπος βαθιάς χαλάρωσης που επινόησε ειδικά για τον σύγχρονο κόσμο ο σουάμι Σατυανάντα. Γίνεται στο τέλος του μαθήματος και απομακρύνει τη μυϊκή κούραση που μπορεί να έχει δημιουργηθεί από την άσκηση. Η Yoga Nidra είναι καθοδηγούμενη χαλάρωση ιδανική για την απομάκρυνση της μυϊκής, νοητικής και συναισθηματικής έντασης κάτι που την κάνει ιδιαίτερα ευεργετική για την απομάκρυνση του χρόνιου άγχους και της έντασης. Αποτελεί συγχρόνως και τύπο διαλογισμού, με ισχυρή μεταμορφωτική επίδραση στον νου, τα αισθήματα και τις ψυχικές ενέργειες. Είναι η πιο δημοφιλής και μια από τις αποτελεσματικότερες πρακτικές της Hatha Yoga.



Κρίγια “Kriya” (Κάθαρσης)

Πρατυαχάρα “Pratyahara” (Αποστασιοποιημένη αυτοπαρατήρηση)

Νταράνα “Darana” (Συγκέντρωση του νου)

Ντυανα “Dyana” (Διαλογισμού) (Κάθαρσης)

Πρόκειται για τεχνικές κάθαρσης, αυτοπαρατήρησης, συγκέντρωσης και διαλογισμού, που λαμβάνουν χώρο παράλληλα, κατά την διάρκεια των τριών προηγούμενων τεχνικών και περιόδων.



 

Άλλες τεχνικές που υποστηρίζουν τους ασκούμενους κατά την διάρκεια του μαθήματος είναι: 

Ujjayi (Ουρτζάι)

Eίναι η τεχνική της αναπνοής που χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια των ασκήσεων και σημαίνει ΄΄νικηφόρος αναπνοή΄΄. Ο σταθερός ρυθμός της αναπνοής  και ο ήχος της, στρέφουν την προσοχή μας προς τα μέσα ώστε να βιώνουμε διαλογισμό σε κίνηση κατά τη διάρκεια της πρακτικής.



Bandhas (Μπαντες)
Οι μπάντα είναι εσωτερικά ενεργειακά κλειδώματα που δημιουργούνται από την απαλή σύσπαση των μυών σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Τα τρία μπάντας είναι mula bandha, uddiyana bandha και jalandhara bandha  τα οποία συνεργάζονται για να συγκρατούν και να κατευθύνουν τη ροή της prana (ζωτική ενέργεια) προς τα επάνω, μέσα από τα nadis (ενεργειακά κανάλια). Το κράτημα αυτών των κλειδωμάτων προσφέρει την επιπλέον ενέργεια που είναι απαραίτητη για να στηρίξουμε την ορμή μιάς άσκησης και βοηθάει στον έλεγχο της θερμότητας που δημιουργείται από τις vinyasa.



Dristhi (Ντρίστι)
Προσήλωση του βλέμματος. Το dristhi είναι το να εστιάζει κάποιος το βλέμμα του σε ένα συγκεκριμένο σημείο ενώ  εκτελεί μία asana.  Aυτό βοηθάει το μυαλό να συγκεντρωθεί και να επικεντρωθεί βαθύτερα στο σώμα, ενώ καθαρίζει και σταθεροποιεί τη λειτουργία του νου.    

Tristhana (Τρίστχανα)

Η λέξη αυτή αναφέρεται στην ένωση των τριών καταστάσεων  της προσοχής και της δράσης: στάση (asana), τρόπος αναπνοής (ujjayi) και προσήλωση του βλέμματος (dristhi). Αυτά τα τρία είναι πολύ σημαντικά για την πρακτική της γιόγκα και καλύπτουν τα τρία επίπεδα καθαρισμού: σώμα, νευρικό σύστημα και νου.

bottom of page