top of page

Ο Λ Ι Σ Τ Ι Κ Ε Σ  Θ Ε Ρ Α Π Ε Ι Ε Σ

Τι είναι το Reiki

Η αρχική ιαπωνική ονομασία της μεθόδου είναι Usui Reiki Ryoho.  Usui  είναι το όνομα του ιδρυτή, και οι λέξεις Reiki και Ryoho είναι ιαπωνικές και αποτελούνται από δύο ιαπωνικά ιδεογράμματα (κάντζι) ανάλογα:Rei (Ρέι) και Ki (Κι) & Ryo (Ρύο) και Ho (Χο)

Rei    靈     Rei σημαίνει πνεύμα.
Ki      氣      Κi σημαίνει αέρας, ατμός, στα ιαπωνικά και  ερμηνεύεται ως ενέργεια.

Reiki σημαίνει  πνευματική ενέργεια
            
Ryo   療     Ρύο σημαίνει ίαση, θεραπεία, αγωγή

Ho     法     Χο σημαίνει μέθοδος, σύστημα, τεχνικήRyoho σημαίνει μέθοδος, σύστημα ή θεραπευτική τέχνη.

και έτσι η αρχική ονομασία Usui Reiki Ryoho ερμηνεύεται ως
‘Μέθοδος Ίασης με Πνευματική Ενέργεια του Ουσούι’. 


Ο Ιδρυτής της μεθόδου Reiki, Μικάο Ουσούι, γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1865 και απεβίωσε το 1926. Περίπου το 1921, ο Μικάο Ουσούι ίδρυσε το Usui Reiki Ryoho, μια πρωτότυπη μέθοδο εφαρμογής της συμπαντικής πνευματικής θεραπευτικής ενέργειας Reiki που μεταβιβάζεται κυρίως μέσω του αγγίγματος των χεριών. Ο Μικάο Ουσούι μετέδωσε και δίδαξε την μέθοδο σε πάνω από δύο χιλιάδες άτομα και εκπαίδευσε πολλούς δασκάλους και θεραπευτές.


Το Reiki μεταδόθηκε και έγινε γνωστό ευρέως στην Δύση από την κυρία Τακάτα που γεννήθηκε στην Χαβάη και έζησε στην Αμερική  (1900-1980).  Δάσκαλος της κυρίας Τακάτα και μαθητής του Δρ. Ουσούι ήταν ο Χαγιάσι Τζουζίρο που γεννήθηκε και έζησε στην Ιαπωνία (1879-1940).


Το Reiki είναι μια ιαπωνική τεχνική για τη μείωση του στρες και την επίτευξη χαλάρωσης και ευεξίας. Διοχετεύεται από «τα χέρια” και βασίζεται στην ιδέα ότι μία αόρατη δύναμη «ζωτική ενέργεια» ρέει μέσα μας και είναι αυτό που μας κρατά ζωντανούς. Αν το επίπεδο της «ζωτικής ενέργειας” μας είναι χαμηλό, τότε είναι  πιθανή η εμφάνιση ασθενειών  ή να αισθανόμαστε άγχος και εξάντληση, ενώ όταν είναι υψηλή αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι δυνατοί και υγιής.
 

Οι  πέντε βασικές αρχές του Reiki, οι οποίες προσφέρουν μια απλή κατευθυντήρια γραμμή για την καθημερινή συμπεριφορά με τους άλλους και τον εαυτό μας, είναι οι εξής:

 

  • Μόνο για σήμερα, δεν θα θυμώσω
  • Μόνο για σήμερα, δεν θα ανησυχώ
  • Μόνο για σήμερα, θα είμαι ευγνώμων
  • Μόνο για σήμερα, θα εργαστώ εντατικά με τον εαυτό μου
  • Μόνο για σήμερα, θα σεβαστώ και θα τιμήσω τους άλλους
     

Υπάρχουν τρείς βαθμοί στο Reiki.

 

  • Στον πρώτο βαθμό μαθαίνει το άτομο να κάνει ¨θεραπείες¨ σε άλλους αλλά και στον εαυτό του απλά με το άγγιγμα και την διοχέτευση της ενέργειας.

  • Στον δεύτερο βαθμό του Reiki μαθαίνει κάποιος με την βοήθεια κάποιων τεχνικών να κάνει θεραπείες από απόσταση και ολοκληρώνεται σαν θεραπευτής.      

  • Στον τρίτο βαθμό το Reiki βοηθάει να αναπτυχθεί κάποιος περισσότερο πνευματικά,  και  πώς να διδάσκει το Reiki σε άλλους.

Το Reiki (Ρέικι) είναι μία μέθοδος ενεργειακής αγωγής που  προέρχεται από την Ιαπωνία και η οποία έχει ευεργετικά αποτελέσματα, όπως σωματική ευεξία, βελτίωση της υγείας, νοητική ηρεμία, αισιοδοξία. 


To Reiki είναι μια εναλλακτική ολιστική θεραπεία για το σώμα, τα συναισθήματα, το νου και το πνεύμα του ανθρώπου. Είναι μια ασφαλής, απλή και φυσική θεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί τη μετάδοση ζωτικής ενέργειας με το άγγιγμα των χεριών και επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα και στο νου.

bottom of page