top of page

Ο Λ Ι Σ Τ Ι Κ Ε Σ  Θ Ε Ρ Α Π Ε Ι Ε Σ

 Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώντας κανείς να περιγράψει το βιβλίο, δεν είναι βέβαιο αν μπορεί να πει ότι ανήκει στην κατηγορία  Μυθιστόρημα, Βιογραφία, κείμενο Αυτογνωσίας, ταξιδευτικό, όλα αυτά μαζί, ή πάλι μια νέα κατηγορία από μόνο του.

 

Επειδή λοιπόν μπορεί να ακούγεται εγωιστικό το μια κατηγορία από μόνο του, ας πούμε ότι πρόκειται για ένα πόνημα το οποίο είναι μια αληθινή ιστορία ζωής, η οποία έγινε  γράμματα  και λέξεις  με μόνο στόχο το μοίρασμα της

σοφίας που εμπεριέχει, αλλά και την κατάθεση ευγνωμοσύνης προς όλους όσους συντέλεσαν στην πραγμάτωση των όσων περιγράφονται στις σελίδες του. Εμπεριέχει ιστορίες και περιπλανήσεις σε τουλάχιστον δεκαέξι χώρες, καθώς και ηθικές πολιτιστικές και πνευματικές αναζητήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της ύπαρξης. Εμπεριέχει επίσης σημαντικές πτυχές του δυτικού πολιτισμού, της ανατολίτικης κουλτούρας, αλλά και πολλές αναφορές σε προσεγγίσεις θεμάτων ταμπού για τη σύγχρονη κοινωνία μας.

 

Όλα αυτά, διαδραματίζονται σε ένα παρκάκι κάποιας γειτονιάς στην Αθήνα, όπου η συνάντηση δυο διαφορετικών προσωπικοτήτων γίνεται και η αφορμή συγγραφής των όσων θα περιγραφούν στις σελίδες του. Έτσι λοιπόν καθώς αρχίζει η εξιστόρηση των ταξιδιών σε διαφορετικές Ηπείρους και χώρες, με αναφορές σε πραγματικές ιστορίες που έλαβαν χώρα εκεί, και καθώς όλα αυτά  χαρακτηρίζονται από τη ζωντάνια που εμπεριέχει η βιωματική εμπειρίωση των όσων περιγράφονται, το κείμενο εξελίσσεται σε μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, εκπλήξεις, καθώς επίσης και βαθιά συμπεράσματα όσον αφορά στην εξέλιξη και την αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου. Αφηγήσεις μοναδικών ανθρωπίνων συμπεριφορών, περιγραφές τοπίων αλλά και αυθεντικές συναισθηματικές αποδόσεις, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Σχέσεις, χρήματα, διδασκαλία, αυθεντικότητα, ευτυχία, θάνατος και πολλά άλλα, αυτά τα οποία περιγράφονται και αναλύονται διεξοδικά με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο. Ταϊλάνδη, Νεπάλ, Κούβα, Ισραήλ, Μαρόκο και Φιλιππίνες, είναι κάποια από τα κράτη που περιλαμβάνονται, στα οποία και έλαβαν χώρα οι καθημερινές αληθινές ανθρώπινες ιστορίες που χρησιμοποιούνται σαν οχήματα. Οχήματα με τα οποία ο αναγνώστης συντονίζεται, κατανοεί, ταυτίζεται και έτσι τελικά εμβαθύνει στο σημαντικότερο επίπεδο αναφοράς του κειμένου, το οποίο είναι η προσωπική εξέλιξη και η αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου. Ένα έργο το οποίο καταλήγει να είναι ένα φιλοσοφικό απόσταγμα, εμπνευσμένο και γραμμένο από την απλότητα της καθημερινότητας του ανθρώπηνου βίου.

Περίληψη

bottom of page